Modern Házak Lakások - Variációk konyhára

A konyha építészeti háttere a legtöbb lakásban adott, de hogy hogyan és milyen stílusban rendezzük be, arra számtalan lehetőség létezik. Most ugyanazon konyhának három változatát mutatjuk be gondolatébresztőnek, bútorvásárlás előtt.

 

Modern szürke konyha

A konyhasarok egyszerű vonalvezetésű berendezése leginkább a modern, letisztult enteriőrökbe illik. A már-már talán túl szabályosnak is tűnő elemsort alul díszlécekkel kiemelt fiókos szekrény, delül pedig az alacsonyabb, felfelé nyílóajtajú faliszekrények és az íves üvegboltú páraelszívótöri meg. Az elsóelemsor érdekessége a mindkét oldalról nyithatósarokszekrény és a sütő melletti kis szélességű korpusz, melyben a sütéshez használhatótepsik tárolhatók. Az ablak melletti magas elembe a hűtőszekrény építhető. Az MDF-bútorfrontok antikolt festésűek, a fogantyúk és a kiegészítők krómozottak.

 

Mediterrán hangulatban

Egyre népszerűbbek nálunk is az olasz ízeket "hozó", csempével borított pillérek közé épített konyhák. Ennél a variációnál viszonylag kevés a felső szekrény, szellős könnyedséggel ellenpontozva a súlyosabbnak tűnő alsóegységeket. A leghangsúlyosabb elem a letört sarokba épített, gipszkartonból kialakított elszívótakarás, melynek durván spaklizott homloklapja remekül illik a mediterrán hangulatvilágba.

A munkapult szokásos 60 cm-es mélységét egy kissé magasabban állórésszel toldották meg, ami látványnak és tárolóhelynek is remek. A hűtőszekrény és mosogatógép az elsóelemek közé rejtett, míg a mikrohullámú sütő, az ablak melleti, liftes ajtajú fali elemben kapott helyet.

A tárolóhelyek növelése és a tér kiegyensúlyozása céljából a konyha közepére egy sziget került, melyben zárt szekrények és nyitott polcok egyaránt megtalálhatók.

A függőlegesen nútolt frontok cseresznyefurnérosak, diópáccal kezelve. A polckonzolok és kiegészítők kovácsoltvasból, míg a fogantyúk porcelánból készültek.

 

Antikolt bútorokkal

A bútorozás fő attrakciója, hogy a konyha szigorú L-alakját a sarokban egy gipszkartonból kialakított álpillér töri meg. Ide lett beépítve a sütő, fölé egy perforált ajtómögé a mikró, alá pedig egy bortartó, jobbra főzőlap, fölötte gyönyörű kürtőben a páraelszívó. Ergonómia megfontolásból a főzőlap a pultnál alacsonyabban, 80 cm-es magasságban kapott helyet, megszabadítva a háziasszonyt a hosszú főzéssel járóhátfájástól. A főzőlap mellett újabb gipszkartonos ötlet: egy álfal-pár, mely a beépített hűtőt veszi közre. A konyhabútor jobb oldali szárnyán a mosogatóés a mosogatógép került beépítésre. A mosogatómedence pultnál magasabbra emelését szintén ergonómiai szempontok indokolták.

A konyhának a nappalitól valószeparáltságát szolgálja a bútorsor végének térbe fordítása. Fölötte a mennyezetről belógatott fali elemek hangsúlyozzák az elszigeteltséget.

A bútorfrontok MDF-bútorlapokból készültek, antikolt kivitelben, rézrudakkal és porcelánfogantyúkkal kiegészítve, a felső elemsor alatt vonalizzókkal, az üveges szekrényekben hátfalvilágítással.

Friedl Bútormanufaktúra
Mobil: +36 30-596-05-93
E-mail: friedl.zsolt@gmail.com

©2020 Friedl Zsolt
Friedl Bútormanufaktúra Facebook oldal


Webfejlesztés: Moksaphoto
Fotók: Matteo Photography